Waarom geen industriële windturbines in Ouder-Amstel?

De gemeente Ouder-Amstel wil de Amstelvogel vervangen door een 70 meter hoger exemplaar. In de Holendrechter Polder met het Landje van Geijsel wil de gemeente Ouder-Amstel nog eens twee of drie turbines. Buurgemeente Amsterdam wil ook nog eens één of twee turbines in de kwetsbare natuur, bij kwetsbare woonwijken en in broodnodige recreatiegebieden. De gemeente ten zuiden van de rivier, de Ronde Venen, wil geen windturbines in de eigen gemeente en vlakbij UNESCO Werelderfgoed Geingebied. Maar ze wil óók geen windturbines van andere gemeenten pal tegen haar grenzen aan!

Ongunstige locaties

Wij zijn voor duurzame energie! Maar volgens plannen van de gemeente komen mogelijk vier windturbines tot 200 meter hoog en tot op 350 meter nabij woningen bij de Ouderkerkerplas en in de Holendrechter Polder tussen de A9 en de rivier de Holendrecht. Deze gebieden behoren tot de meest ongunstige windlocaties in heel Noord-Holland als het gaat om vogels.

Weidevogelgebied

Op het Landje van Geijsel komen nu 500 grutto’s per dag aan, na de grote trek, om weer op kracht te komen. Dit is een bedreigde soort, de nationale vogel van Nederland. Natuurmonumenten Utrecht en drie andere natuurorganisaties waarschuwen: dit is één van de drukste vogeltrekroutes! De Holendrechter Polder is weidevogelgebied en er loopt hier een succesvol grutto – project van de provincie Noord-Holland.

Bijzonder Landschap

We mogen wel spreken over een bijzonder landschap! De Amstelscheg kreeg in december niet voor niets de prijs voor meest bijzondere provinciaal landschap in Noord-Holland. In de Ouderkerkerplas overwinteren bovendien duizenden Smienten, een bedreigde soort. Vraag jezelf eens af; zijn dit geschikte locaties?

Geluidsnormen en politiek

Nederland heeft de slechtste geluidsnormen voor windturbines van Europa, 350 meter afstand is voor Nederland genoeg. De norm komt uit de tijd dat windturbines kleiner waren. Goede geluidsnormen zijn belangrijk omdat omwonenden ziek kunnen worden door stress en slaapproblemen. Dat vindt ook de Raad van State. De nieuwe regering is bezig met nieuwe normen, maar in de tussentijd kan de gemeente zo maar besluiten om mega windturbines te plaatsen! En zo’n besluit laat zich moeilijk terugdraaien.

Stem op 16 MAART WINDTURBINES VAN DE KAART

GroenLinks, PvdA en D66 waren tot nog toe vóór windturbines vlakbij woonwijken en in de kwetsbare natuur van Ouder-Amstel, en daarom wordt er nu al onderzoek naar mogelijkheden gedaan. De actie die je nu kunt doen is BEWUST stemmen op 16 maart. Kies vóór klimaatbeleid maar MET behoud van natuur, gezondheid en leefbaarheid. Kies niet voor GroenLinks, PvdA of D66.

In het nieuws

Meer informatie vindt u op de site van Weekblad voor Ouder-Amstel onder deze link

https://www.weekbladvoorouderamstel.nl/lokaal/natuur-en-milieu