Over De Hoge Dijk, in gemeente Amsterdam

De Hoge Dijk is een recreatiegebied en park in Amsterdam-Zuidoost. Het gebied is gelegen ten noorden van het dorp Abcoude, ten zuiden van de Amsterdamse woonwijk Reigersbos en het Snodenhoekpark in de wijk Gaasperdam, ten oosten van de Ouderkerkerplas en ten westen van de weilanden van de Broekzijdsche polder in de provincie Utrecht.

De Hoge Dijk is de naam van het beroemde strandje Hoge Dijk met zwemven. Het is ook de naam van het natuurgebied De Hoge Dijk met Natuurvereniging De Ruige Hof én het is de naam van golfvereniging De Hoge Dijk. Het gebied herbergt tevens volkstuinpark De Vijf Slagen tegenover het AMC en grenst direct aan vijf residentiële instellingen rond het AMC. Hier wonen dus mensen!

Hinder van plaatsing mega windturbines

Volgens Provincie Noord – Holland zou de geplande plaatsing van een mega windturbine op het golfterrein, negen gehinderden opleveren. De provincie vergist zich. Behalve het ziekenhuis, de residentiële instellingen en heel wat meer dan negen omwonenden, zijn hier de compacte kinderrijke woonwijken Reigersbos, Holendrecht en Gein met hun levendige markt. De stad zal verder verdichten bij het AMC in Bullewijk, waar nog veel compacter gebouwd gaat worden. Amsterdam voldoet nu al niet aan het minimum aan groen per bewoner. Dit gaat sterk achteruit.

Tegenover de golfbaan is Strandje Hoge Dijk. Dit is in de zomermaanden dé recreatieplek voor gezinnen met jonge kinderen uit Zuidoost en Abcoude. Mensen uit Zuidoost hebben vaak geen balkon én geen geld: zij vieren hun vakantie hier. In de wintermaanden is het ven van de watervogels, vanaf Naardermeer naar het Botsholgebied. De Hoge Dijk is een belangrijk NNN gebied (Natuurnetwerk Nederland), een verbindingszone tussen natuurgebieden.